Vadertje Staat (Burg in Thailand)

20070424

De vangrail. Dankzij Papa wordt alles veiliger.





Wat wordt het toch allemaal veilig dankzij Papa! Wat is het toch een mooi instituut.

4 doden per jaar door motorongelukken met de vangrail.

Papa gaat 60 km vangrail bewerken om het nog veiliger voor de motorrijders te maken. Dat gaat 1 jaar duren volgens de planning.

En wat gaat dat allemaal kosten? "Geeft niets" schreeuwen ze meteen, "elk leven is er één!". Of.. "als er maar één leven door gered wordt is het al een succes!".

De Kinderen van Holland knorren allemaal instemmend. Prima toch, ook een veilige rijbaan voor de motorrijders! Wie kan daar nu tegen zijn?

Het meewarige is dat men denkt dat het allemaal enig effect resulteert. Dat Papa de veiligheid op de weg kan verbeteren. Lees de trendline test nog eens zou ik zo zeggen.

Een mooie illustratie hoe het proces gaat: iedereen vindt dit een goed initiatief. Wie kan hier nu op tegen zijn? Goedkeurend geven de Kinderen hun geld. Wordt het gebruik van de motor nu veiliger? En hoeveel doden vallen er volgend jaar bij de motorrijders? Veel minder? 4 minder misschien wel? Of zouden er volgend jaar misschien wel meer doden vallen?

Maar resultaten, wie bekommert zich daar nu nog om? Het gaat om goede bedoelingen en jezelf een warm gevoel geven. Vandaag is er dit goede plan. Welk goede plan komt er morgen? Het niet te stoppen zichzelf voortplantende gezwel vol met goede bedoelingen.

Als jij zo graag op de motorbike wil stappen, ga je gang, maar draag dan ook je verantwoordelijkheid voor het hogere risico dat je loopt. Als jij rustig rijdt zul je de vangrail nooit zien.

Miljoenen en miljoenen weggegooid, onder het mom "dan wordt het veiliger".

Ach, de jongens van Rijkswaterstaat zijn weer verzekerd van werk. De Kinderen kunnen weer rustig gaan slapen. Dankzij Papa wordt het verkeer veiliger.

Gelukkig voor hen hoeven ze die stelling nooit met cijfers te onderbouwen.

De overheid zegt niet:

"Geef ons X miljoen voor dit programma en wij zullen demonstreren dat na Y jaar het effect van deze maatregel groter is dan nul met een standaarddeviatie van 0.5".

Dat zeggen ze niet. Ze zeggen:

"Geef ons X miljoen voor dit programma en daarmee maken wij de wegen een stuk veiliger."

Niets vangrail aanpassen. Het merendeel van de jongens van Rijkswaterstaat naar huis sturen en de 120 miljoen (?) aan geld teruggeven aan de burger.

Burg in Thailand
Datum: 20070424
Burg werkt met SuSE Linux 9.3


Home

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.