Vadertje Staat (Burg in Thailand)

Overheid en economie: Thailand en Nederland



Zijn Nederland en Thailand te vergelijken? Nee. De invloed van de overheid op het economische leven (en de gevolgen daarvan) wordt hier echter heel pijnlijk duidelijk.

De voornaamste reden dat ik naar Thailand verhuist ben is vrijheid. Vrijheid om je huis te schilderen in de kleur die jij mooi vindt, vrijheid om morgen een kapperszaak te beginnen, vrijheid om op elk uur van de dag bijna alles op bijna alle plekken te kunnen kopen: een vraag en aanbodmarkt zoals die zou moeten zijn. De consument bepaalt of de aangeboden dienst of produkt conform prijs is, zo niet, dan is produkt/dienst snel van de markt verdwenen.

Elke maand zie ik weer nieuwe shops in onze buurt verschijnen en sommige zijn net zo snel weer verdwenen. Restaurants bv. Een ieder kan hier een restaurant openen. Als jij morgen soep aan huis wilt verkopen, verkoop jij soep aan huis. De nieuwe klanten bepalen wel of jouw soep lekker is en of de prijs correct is. Als jouw produkt of dienst niet goed is, komen de klanten niet meer en is het douchen.

Heel normaal economisch handelen zoals een optimale vrijmarkt moet zijn.

Totdat de overheid zich er mee gaat bemoeien. Het wordt van kwaad tot erger. Die situatie zien we Nederland.

Als je daar slecht presteert is er niets aan de hand. Je blijft gewoon zitten. De consument heeft niets te vertellen. Slecht presterende bedrijven hoeven zich ook niet echt druk te maken, resulterend in een afgrijselijke dienstverlening. De toetredingsdrempels voor nieuwe bedrijfjes zijn door honderden regeltjes en wetjes (ja allemaal uit de hoge toverhoed van onze 1 miljoen ambtenaren) zo groot dat je je wel een aantal keer bedenkt wil je iets nieuws beginnen. Er is geen vrije toetreding meer.

Ook binnen het bedrijf is de overheid al tot op het bot geïnfiltreerd. Slecht functionerende werknemers ontslaan? Dat zal je niet lukken. Het lukt uiteindelijk misschien wel, na 2 jaar en vele guldens verder.

Milieuwetgevingen, vestigingsvoorwaarden, honderden regeltjes en bovenal: extreme loonkosten en belasting voor de ondernemers. En waar gaat dit geld allemaal naar toe? Juist ja. En wat krijg je ervoor terug? Juist ja.

Kijkt u eens naar deze 2 foto's. Wat ziet u daar?



De man op de rechterfoto kent u waarschijnlijk wel. Hij staat voor een heel groot gebouw. De overeenkomst met het gebouw links is dat er in beide gebouwen alleen maar ambtenaren zitten, wetgevende en uitvoeringscontrolerende organen. Het gebouw rechts is de VNO, de Vereniging Nederlandse ondernemers en het Ministerie van Economische zaken. 3000 ambtenaren. Er zit geen 1 ondernemer binnen. Vandaar ook de naam (sic!). En deze non-ondernemers vertellen de echte ondernemers wel even wat en hoe het moet.

Het gebouw links1? Dat is de Stasi-Bezirksverwaltung in de voormalige DDR. Sinister? Nogal. Overdreven? Ja. Lichtelijk.
U heeft vast wel een oom of tante in uw familie die een eigen zaak heeft, of loop binnen bij de winkel op de hoek. Vraagt u deze persoon is wat hij denkt van de overheid en hoezeer zijn business positief gestimuleerd wordt door de exorbitante overheidsregulering. Ga er maar even een uur voor zitten en bereidt u voor op het ergste. De honden lusten er geen pap van.

Er zijn een aantal zekerheden in het leven:
  1. we gaan allemaal dood
  2. de zon komt elke dag op
  3. de overheid maakt meer kapot dan goed voor ons is

Home

modified/created: Tue Aug 8 16:50:39 ICT 2006

1 Bedankt Jan uit Diemen voor correctie

 
Burg is geboren in 1966 en leeft sinds 2001 in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfeconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.

Burg volgt het Nederlandse nieuws dagelijks.