Vadertje Staat (Burg in Thailand)Home

De kat die kan blaffen.25 Sep 2010 Printable version

22 Sep 2010: "Het Europees Parlement heeft woensdag met een ruime meerderheid het licht definitief op groen gezet voor de komst van drie financiële waakhonden in de Europese Unie.
Er komt een toezichthouder voor banken, voor de verzekerings- en pensioensector en voor de effectenbeurzen.
Begin deze maand bereikten het Europarlement en de 27 EU-landen hierover al een akkoord achter gesloten deuren.
De nieuwe opzet, die per 1 januari 2011 van start gaat, moet een herhaling van de financiële crisis voorkomen."


Ach, ik zie u nu al soppend en ja-knikkend zeggen: 'Goed zo! Eindelijk! Wordt het nu niet eens tijd dat Papa (de EU-Papa) die financiële markten gaat reguleren? Het moet toch eens afgelopen zijn met die hebzucht van al die speculanten die ons financiële systeem bijna ten gronde hebben gebracht. Papa gaat het vanaf nu heel goed controleren!'

Laten we eerst eens een potje gaan janken in ons sociale huilhoekje. Huil u met mij mee? Pak gerust een Kleenex, ze zijn gratis, ik betaal ze:

Het sociale huilhoekje'Strengere controle van Papa op de financiële wereld zal de veiligheid van consument/investeerder nog verder verbeteren'.

Nu, ik begrijp dat deze mooie woorden u ook teveel worden.

Laten we gewoon eens even met zijn allen een potje janken, huilen van geluk, zo veel goede bedoelingen en mooie doelstellingen. Pak een Kleenex hiernaast en laat uzelf gewoon eens lekker gaan. Tot over 5 minuten.


3 financiële waakhonden extra erbij maar liefst (bovenop de talloze 'waakhonden' die elke land afzonderlijk al heeft). Man, man, wat zal het toch allemaal veilig worden!

Laten we nu gewoon eens vooraan beginnen: de overheid kan niks, ze kan nog niet eens de stemmen tellen. Maar u denkt dat ze wel de financiële wereld kunnen controleren? Dat denkt u wel he? U krijgt morgen een nieuwe kat en die kan blaffen! Echt waar mensen.

Elke economisch ongeschoolde nozem, de media voorop, weet het te vertellen: 'de financiële crises is het gevolg van ontbreken van waakhonden. Ok, er zijn al tal van waakhonden maar blijkbaar niet genoeg! Ok, de financiële waakhonden van Papa hebben fouten gemaakt en onvoldoende bescherming gegeven, maar ze kunnen verbeteren, er moeten meer waakhonden komen en er moet meer geld naar toe.'

In de USA dachten ze dit ook. In 1933 werd de SEC (Securities and Exchange Commission) opgericht. Vanaf nu zijn we veilig!

Kunt u zich Bernard Madoff nog herinneren? Hij begon begin jaren negentig met een Ponzi scheme. U weet wel, dat verfoeilijke systeem, uitgevonden door Carlo Ponzi. Niemand mag dat uitvoeren, behalve .. juist Papa (AOW bv.). Maar gelukkig hadden we nu de Papa waakhonden.

In 1992 werden de eerste stappen van Madoff bekeken door onze grote waakhond. Ze kwamen tot de conclusie dat Madoff 'verbazingwekkend stabiele' inkomsten had. En toen ging de kat.. euuh hond weer slapen. Case closed.

7 jaar later, in 1999, schreef een rivaal van Madoff zijn eerste waarschuwingsbrief naar de SEC. 'Mensen, hier gaat iets niet goed. Deze man maakt veel te grote winsten met zijn investeringsstrategie. Die Bernie zou ik maar eens gaan onderzoeken.'. Meerdere brieven volgden, maar de waakhond sliep rustig door. En Madoff ging door met zijn Ponzi scheme. Hij kon ook niet meer stoppen, hij moest wel doorgaan.

Nu had Madoff hele goede relaties met de SEC "I know the regulators very well". Hijzelf adviseerde de SEC en zijn zonen, nicht en broer werkten voor of adviseerden de SEC regelmatig.

Toen in 2008 de financiële wereld klappen kreeg en vele investeerders geld terugvroegen van Bernard, klapte het kaartenhuis van Bernard in elkaar. Hij liep naar zijn zonen en biechtte op: 'Zonen, ik heb een kaartenhuis is elkaar gezet, in 10 jaar, maar dat is nu in elkaar gestort. Ik nog schulden staan van 50 miljard USD.'.

Zijn zonen gaven hem aan bij de SEC en hij werd in het gevang gegooid.Na 16 jaar had onze waakhond dus niets gemerkt. Het voormalige hoofd van de SEC moest wel toegeven: 'De SEC had meerdere fouten begaan in de Madoff-case'.

Ach, wat wil je.. het is de overheid. Blunder op blunder en geen enkele verantwoordelijkheid.

Nu was de SEC in 2005 ook al in het nieuws gekomen met blunder nummer 10 en de Senaat trok aan de bel. De SEC moest verbeteren (de kat ging op blafles) en na 2 jaar vergaderen hadden ze een 'verbeterplan' voor de SEC. Weer 2 jaar later trok een onafhankelijke instantie aan de bel. De SEC had van de 52 'verbeterpunten' er slechts 25 doorgevoerd en van de 317 financiële toezicht aanbevelingen stonden er nog 197 open. Ja mensen, u weet het, druk druk druk en personeelsgebrek.

Als een overheidsinstantie faalt (falende overheid, een pleonasme 'witte schimmel') wordt er niet geroepen: 'weg met die waakhond' maar wordt er geroepen: 'ok, ze hebben slecht gepresteerd maar dat komt door personeel- en geldgebrek. Er moet meer geld naar toe.

Het budget is in 10 jaar verdriedubbeld:Daar werd een vraag over gesteld door Ron Paul. Hij vroeg het aan de heer Kotz (kots met een z), die reeds 3 jaar werkzaam is bij de SEC als Inspecteur Generaal. Op de eerste vraag, waarom is uw budget zo toegenomen, begint ie al te stotteren. Ja, zegt ie, ik ben niet echt op de hoogte van het budget en bla bla. En waarom het personeel met 20% is gestegen en de kosten in diezelfde periode met 100% wist de Kotz ook nog niet zo goed. 'Hij gaat het intensief onderzoeken'. 1 van de hoogste financiële pieten in het systeem, werkt er al 3 jaar, loopt waarschijnlijk jaarlijks weg met een miljoen USD en weet het budget nog niet eens. Video 50 secs:Deze ambtenaren kunnen nog niet eens hun eigen tent draaien. Maar wel de extreem complexe financiële wereld, rekent u daar maar op.

Buiten het feit dat Papa niets kan, creëert Papa ook de 'illusie' dat het nu veilig is. Een misplaatst gevoel van veiligheid wordt gecreëerd. Madoff was toch onderzocht en de waakhond zei OK! Vol vertrouwen gingen investeerders meer beleggen met Madoff. De SEC zegt toch dat het goed zit! Vergelijk Enschede: 'Ik vind wel dat die buurman heel veel vuurwerk produceert daar bij ons in de buurt'. 'Ach joh, maak je niet druk, Papa controleert het allemaal'.

Wat er zou moeten gebeuren en wat er gebeuren zal.

Volledig afschaffen, deze 'waakhonden'. Alle ambtenaren naar huis. Laat ze maar eens wat waarde gaan scheppen. De financiële markt zal worden gemonitord door private waakhonden, er zullen er vele komen, enkel de beste waakhonden blijven over. Zij zullen hun kennis en diensten aanbieden aan de vrije markt waarvoor menigeen graag zou willen betalen. Als ik een substantieel deel van mijn inkomen wil gaan beleggen bij Bernie Madoff, ben ik er zeker van dat ik eerst advies bij 1 of meerdere van deze waakhonden zal inwinnen en daar betaal ik graag voor.

Maar dat gebeurt niet. Wat wel gebeurt: er wordt meer geld van de private sector afgepakt en aan de kat (waakhond) gegeven, naast de verschuiving van macht van de burgers naar Papa. Er komen nieuwe waakhonden bij, nog meer ambtenaren die in hun hoge torentje de financiële markten gaan 'controleren'. Er komen 'verbeterplannen' en 'de klant komt centraal te staan'.

Ja mensen, of u het gelooft of niet, de kat zal morgen echt kunnen blaffen. Laat dat maar aan Papa over.

Burg in Thailand
Datum: 25 Sep 2010
Burg werkt enkel en alleen met Linux


Printable version

Home 
Home

Burg is 58 en leeft sinds 2001 (23 jaar dus) in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfseconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.