Vadertje Staat (Burg in Thailand)Home

Truus, Kees en Balton.15 Feb 2010 Printable version

Truus en Kees hadden een mooi leven. Ze hadden een huisje, een boompje en een beestje. Kees had een mooie baan, hij werkte al jaren op kantoor. Ze hadden ook 2 kinderen, Joop en Wietske.

Er was echter 1 probleem. Kees gaf graag geld uit. Veel geld. Teveel geld. Geld dat ie niet had.

Hij kocht alles wat er in de Hubo en Makro in de aanbieding was. Kees is namelijk gefascineerd door boormachines, wasmachines en LCD-TV's. Maar het geld daarvoor, dat had Kees niet. Kees moest gaan lenen en schafte zich enkele creditcards aan. En hij bleef maar uitgeven.

Toen kwamen de eerste schuldeisers op de stoep.

Truus begon zich zorgen te maken. Onze Kees, onze rustige Kees, waarom gaf hij zoveel geld uit? De rekeningen en bankafschriften kwamen onder haar ogen. Ze schrok zich dood. In 8 jaar tijd had Kees een schuld opgebouwd van 100.000 euro!

Dit kon zo niet doorgaan en Truus en Kees begonnen de materie te bespreken. Kees bekende schuld en stemde in met een behandeling bij de schuld-afkickkliniek om zijn gedrag te veranderen. Truus stond erop: 'anders gaan we uit elkaar!'.

Kees ging in behandeling maar de boormachines bleven komen. Truus zag geen andere oplossing: scheiding. Maar Kees wilde niet scheiden. Ze kwamen tot een compromis, Kees stemde in met de scheiding en Truus mocht de kinderen meenemen maar moest dan wel de schuld overnemen. Truus, ten einde raad, nam de schuld over. Ze kon haar kinderen immers niet missen.

Ze gingen uit elkaar, Truus had nu de kinderen en 100.000 schuld.

Na een tijdje ontmoette Truus een nieuwe man, Balton. Een beetje een rare naam, maar wat een knul! Welbespraakt en charismatisch.

En Balton begon:

'We gaan veranderen! Er is hoop voor ons! Geloof me, ik ga jouw leven veranderen. Verandering waar je op kunt vertrouwen. Geen onverantwoordelijke uitgaven meer. Kees heeft zich financieel misdragen. Wij zitten met zijn schuld opgezadeld. Maar dat lossen we samen wel op. Hoop is er. Verandering gaat komen! We moeten denken aan de kinderen, Joop en Wietske. We willen hen niet opzadelen met deze torenhoge schuld. Het gaat om hun toekomst!'

Truus was in de hemel. Wat mooi zag het er allemaal uit! Ze praatte honderuit tijdens de maandelijkse Tupperware-party. Wat een man, deze Balton. Zo integer, zo mooi sprekend en geen onverantwoorde uitgaven meer! Haar vriendinnen hielden het ook niet droog. Wat een geluksvogel toch, die Truus.

Truus liet Balton haar financien regelen. Hij had dan wel nimmer gewerkt maar hij had gestudeerd! Vol vertrouwen gingen ze het huwelijksbootje in.

Balton hield inderdaad niet van boormachines. Hij hield meer van wijn, mooie pakken en auto's.

De eerste rekeningen kwamen binnen. Een mooi pak en een mooie auto. Balton vertelde Truus: 'Dit zijn investeringen. Dit heb ik nodig voor de business. Ik moet geld gaan verdienen. Ik ga bedrijven langs en mijn services aanbieden. Ik moet dan wel een beetje goed voor de dag komen. Ik doe het voor je kinderen, voor hun toekomst. Geloof me, er is hoop voor ons!'.

Maar geld kwam er niet binnen. Ok, Balton reed elke dag in zijn bolide rond maar inkomsten .. nee.

'We gaan het het anders doen', zei Balton. ' Deze lullige auto die ik nu heb, en dat lullige pakje maken geen indruk. Ik moet nog meer investeren, de business stimuleren. Was Kees niet zo verkwistend met geld omgesprongen, dan hadden wij geen problemen. Denk aan je kinderen Truus. Ik doe het allemaal voor de kinderen!'.

Nieuwe bolide, nieuwe maatpakken. De rekeningen bleven binnenstromen.

6.000 euro voor een diner in Huize Lolita in Amsterdam? 'Een belangrijke klant Truus, ik heb het bestuur uitgenodigd voor een diner en wat mooie wijn voor hen besteld. Zie het als een investering Truus. Er is hoop. Verandering komt er! Verandering waar je in kunt geloven.'.

7.500 euro voor Magda, je ex-vrouw? 'Ja, Magda heeft een heel mooi project gestart. Ik financier dat. Het is een oversteekplaats voor de zwarte muskusrat daar in Overwegveen. Ik verwacht daar op termijn veel winst uit te genereren.'

Na 20 maanden maakte Truus de balans op: de schuld was met 110.000 euro toegenomen en bedroeg nu 220.000 euro!

In 20 maanden had Balton meer schuld opgebouwd dan Kees in 8 jaar!

Even terug naar de echte wereld. President Bush presteerde het om in 8 jaar tijd de overheidsschuld met 3 trillion *) (!) te laten toenemen tot 6.6 trillion. Obama gaat in 20 maanden de schuld laten toenemen met 3.3 trillion. Wat een man! Waar Bush 8 jaar voor nodig had, kan Obama in 20 maanden!

Wij vroegen de dames van de Tupperware-club wat zij van Balton vonden. Wisten zij dat Balton 110.000 euro schuld had gecreeerd in 20 maanden? 'Ja', zei een dame, 'dat kan allemaal wel zo zijn, wij vinden Balton een goede man!'. 71% van de dames was het hier mee eens.

Even terug naar de echte wereld. In een recente poll van RTL (Jan 2010) bleek 71% van de Nederlanders Obama een goede president te vinden.

Volgende keer in dit feuilleton:

Gaat Balton nog meer 'investeren'?
Zal het nieuwe stimuleringspakket van Balton a 45.000 euro nu wel helpen?
Wanneer begint Truus te twijfelen aan de 'Hope and Change'?
Kent Truus het verschil tussen hoop en valse hoop?Burg in Thailand
Datum: 15 Feb 2010
Burg werkt enkel en alleen met Linux


*) trillion in de USA = biljard in NL. In beide gevallen zijn het 12 nullen. 1 miljoen heeft 6 nullen. In de USA hanteert men een niet logisch systeem. Het logische systeem is zo opgebouwd: een biljard (bi is 2) betekent: 2 maal zoveel nullen als een miljoen (6 nullen) = 12 nullen. Een triljard (tri is 3) betekent 3 maal zoveel nullen als een miljoen (18 nullen). In de VS heeft een triljard (trillion) slechts 12 nullen waar het er logischerwijze 18 zou moeten hebben.


Printable version

Home 
Home

Burg is 58 en leeft sinds 2001 (23 jaar dus) in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfseconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.