Vadertje Staat (Burg in Thailand)Home

Als Papa een monopolie had..14 Jan 2010 Printable version

Als ..

Als de overheid een monopolie zou hebben op het maken van auto's zouden er te weinig auto's zijn, komen de 'bevoorrechten' (leden van de overheid) het eerst of alleen, in aanmerking voor een karretje, zou de kwaliteit van de auto's schrikbarend laag zijn, zouden de kosten van de auto schrikbarend hoog zijn en zou de grote massa nimmer een auto kunnen bezitten.

Als de overheid een monopolie zou hebben op de telefonie, zouden de prijzen voor het bellen schrikbarend hoog zijn, zouden de telefoons van overheidsnivo (indrukwekkend lage kwaliteit) zijn, zou de innovatiegraad naderen naar nul en moet je 24 keer terugbellen naar de overheid omdat er een fout in je rekening zit of omdat je lijn kraakt.

Als de overheid een monopolie zou hebben op de televisie, krijg je staatstelevisie. Er is maar 1 zender waar alle burgers naar kunnen kijken. De overheid bepaalt de boodschap op TV. Je bent verplicht aan deze staatstelevisie te betalen ongeacht of je de overheidsprogramma's kijkt of niet, of erger, of je een TV bezit of helemaal niet. De Televisiemakers vinden het prachtig. Geen concurrentie, ze kunnen alles maken wat ze willen, of er een hond kijkt.. het zal ze niets kunnen schelen. Geld zal er altijd zijn, geld dat de overheid afpakt van de werkende burgers om hun staatstelevisie in leven te houden.

Als de overheid een monopolie zou hebben op de medische zorg zouden de kosten schrikbarend hoog zijn, zou de kwaliteit van overheidsnivo zijn, zouden de operatiekamers merendeel van de tijd leeg staan, zouden er 3 zusters en 93 zorgmanagers zijn in een ziekenhuis, zou de serviceverlening naderen naar nul en moet je 3 maanden wachten op een nietszeggend onderonsje met een 'gekwalificeerde' arts, moet je 6 maanden wachten op een MRI scan of een hartoperatie en gaan er jaarlijks meer dan 1.700 personen dood door medische 'fouten' en lopen 30.000 mensen letsel op dat voorkomen had kunnen worden (waarvan 10.000 blijvend letsel) (updated 17 Jan 2010. Thanks to Arian. link).

Als de overheid een monopolie zou hebben op het onderwijs zou iedereen verplicht worden om dat te volgen. De kwaliteit van het onderwijs zou schrikbarend laag zijn, de onveiligheid op scholen zou toenemen, zou er ieder jaar 'geldgebrek' zijn, de kosten zouden elk jaar oplopen, de overheid bepaalt wat de kindertjes moeten leren en weten, hoeveel kindertjes er in 1 klas mogen zitten en wanneer de kindertjes op school moeten zijn. Het complexe onderwijssysteem zou aangestuurd worden door 10 'knappe' koppen in Den Haag, die nog nimmer voor de klas hebben gestaan en door 3000 ambetanaren die zich de hele dag 'druk' houden met het uitbrengen van reguleringen en het administreren van miljoenen papiertjes.

Gelukkig bestaan dergelijke monopolies niet meer.

Burg in Thailand
Datum: 14 Jan 2010
Burg werkt enkel en alleen met Linux


Printable version

Home 
Home

Burg is 58 en leeft sinds 2001 (23 jaar dus) in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfseconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.