Boeuf Bourguignon23 Oct 2009

Boeuf Bourguignon (BB vanaf nu) maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Je gooit de juiste hoeveelheid ingredienten en kruiden (4) bij elkaar, wijn erbij, 2 uur stoven en smullen maar. Ik maak het hier in Thailand regelmatig.

Ondanks dat Nederland relatief n van de sterkere economische spelers op de internationale (handels)markt is en we ongehoord rijk zijn hebben heel veel burgers geen cent te makken. Hun geld moeten ze namelijk aan Papa geven.

Ze hebben daarom nu ook voedselbanken in NL. Dat is voor mensen die door Papa op zijn sociale woonboot zijn gelokt en nu geheel afhankelijk zijn van de aalmoezen van Papa.

Maar de 'do-gooders' wil deze groep "zij die het juist nu zo hard nodig hebben" nu een kerstpresentje geven.

Het ludieke voorstel kwam van 1 van de socialistische do-gooders (u mag zelf 1 naam kiezen uit de SP, GL, PvDA, CDA of VVD). "Met kerst serveren alle voedselbanken gratis Boeuf Bourguignon. Met 1 glas wijn!". En ze ging verder: "Het kan toch niet zo zijn dat in ons land de Kinderen van bijstandsmoeders nog nimmer BB hebben geproefd? Iedereen heeft recht op BB!".

Grootse bijval in de Kamer. Wat sociaal! Echt een Robin Hood actie. Geld van de rijken afpakken en aan de arme sloebers geven! Het merendeel van de Kamer werd al deze mooie woorden teveel en keerde al snikkend en met natte socialistische broekjes voortijdig huiswaarts (net voor de spits, u weet wel, om 15:05).

Zo gezegd, zo gedaan. Maar wie ging die miljoen pakketen in elkaar draaien? Openbare aanbesteding! Papa is namelijk erg transparant bezig, onthoud dat immer goed.

De keuze viel uiteindelijk op stucadoorsbedrijf G. Koenders BV, alle overige cateringbedrijven ver achter zich latend. Op de voorzichtige vraag van n van de verliezers of het misschien iets had meegespeeld dat G. Koenders familie bleek te zijn van PvdA kamerlid B. Koenders, werd meewarig gelachen. Hoe kwam deze verliezer daarbij? Wat een lage, onheuse, incestieuze suggestie! Scheert u weg, verliezer!

Het budget werd in 2 seconden op een Post-IT geschreven. 5 miljoen euro. 5 euro per BB. Budgetair neutraal. Begrijpt u wel.

Stucadoorsbedrijf G. Koenders besteedde meteen de zaak uit aan een cateringbedrijf voor 4 miljoen. "Flikker er gewoon maar wat Italiaanse tafelwijn in, dat spaart geld en geen hond die het proeft!". G. Koenders ging op vakantie, even bijkomen. Hij moest naar een belangrijke overheidsconferentie in Costa Rica getiteld: 'Stucadoren... concept tot invoering van en evaluatie van een implementatietoets in Latijns-Amerika'.

Na 1 week was het eerste proefbrouwsel klaar. Een club van 20 'do-gooders' kwam proeven. Het was heerlijk!

Met een volle buik gingen de do-gooders bij elkaar zitten voor de evaluatie. Onder het genot van wat mooie wijn en sigaar kwamen de verbeterpunten echter alras.

De Partij voor de Onderdrukte Huisdieren vroeg zich af of het rundvlees en het spek wel van 'groene' scharrelkoeien of ongecastreerde, ongedekte varkens afkwam. Groen Links maakte zich zorgen om de wijn.. was die wel op ecologische, macro-dynamische wijze gegist? En waarom, vroeg de heer Albarak, zat er geen rek Otu (Karwijzaad) in de BB? Er zaten ook veel Turken in de doelgroep!

Inderdaad riep Mossouf Albrachagahim, en wat te denken van de Marmita? Zonder dit kruid lust geen Marokkaan de BB! De PvdA vroeg zich af waarom er zo weinig allochtonen en gehandicapte Turkse bijstandsmoeders in de keuken werkten. Kamerlid A. had zijn bedenkingen bij de manier van stoven. 2 uur lang bovenop de plaat.. meneer de kok had nog nooit gehoord van Global Warming? Men kon toch ook prima bio-gas gebruiken op basis van CO2-vrije-dynamische koeiestront-enzymen van de groene koe daar in Andorra?

Met al deze aanbevelingen gingen de koks weer aan de slag. 23 Verschillende specerijen werden toegevoegd, macro-biologische wijn werd CO2-vrij ingevlogen vanuit Argentinia, een gehandicapte Turkse bijstandsmoeder werd gevonden en de keuken ingereden en de ongecastreerde groene spek was besteld in Nieuw Zeeland. De wortelen werden ingevlogen van de macro-dynamische CO2-vrije kinderboederderij in noordelijk Tibet van het zusje van PvdA-kamerlid Dijkstra.

Na 13 weken volgde een 2e proefsessie. Men vond het echter niet meer zo lekker.

Waarom de kok geen djinten had toegevoegd? En er kon toch wel wat extra rek Otu in? Kamerlid A. stond erop dat er originele Bourguignon in ging! Het liefst een originele Vosne-Romanee. De budgetcommissie begon wat te pruttelen.. dacht men wel aan het budget...? H, hou op eens op met die budget flauwekul.. het is tenslotte voor de kinderen, niet dan? Dus het mocht wat kosten. En waarom deze beperkte set van groenten vroeg het CDA zich af. Is het niet juist heel erg sterk dat alle Nederlandse groenten ook mee mogen spelen in deze BB? De NL landbouw mag toch ook mee doen? Andijvie, asperges, appels, mais, aardappels, knolselderij, radijsjes, rettich, bloemkool, savooiekool, rode kool .. ach .. de hele rijke NL keuken ging er bij. Dit werd een echte Nederlandse BB!

De 250.000 flessen Vosne-Romanee werden besteld maar de leverancier kon helaas niet aan de vraag voldoen. Het kon wel, maar dan moest de goede man wel even diep de kelder in, en daar hing een prijskaartje aan, dat begrijpt u. Maar Kamerlid A. stond erop dat het doorging. Maar hij stelde wel, om de kwaliteit van de BB te garanderen, 1 voorwaarde. Het wijngenootgeschap waar hij lid van was zou de flessen eerst steekproefsgewijs, in een aantal sessies van enkele dagen, proeven en evt goedkeuren. Ook werd geeist dat er een scala aan volwaardige alternatieven uit de Bourgogne klaarstonden mocht de Vosne-Romanee toch wat zwaar op de maag kwam te liggen 's nachts.

Alleen de beste wijn was goed genoeg voor de kansarmen. "Het kan toch niet zo zijn dat onze kinderen 2e rangs tafelwijn gaan nuttigen?".

Na 22 weken, de tijd begon nu te dringen, volgde de 3e proefsessie. Er was reeds 22 miljoen besteed.

De BB was echter niet te pruimen.

Er werd besloten om de baas erbij te halen. De baas legde een verklaring af:

Ondanks onze profesionele sturing heeft het bedrijfsleven niet geleverd wat wij allen zo graag zien: kwaliteits BB tegen een eerlijke prijs. Wij betreuren dit. We hebben de vrije markt de BB laten maken. Het budget is ruim overschreden, het produkt is waardeloos en onze burgers zijn het kind van de rekening. Maar wij, komen met een oplossing. Een speciale task-force gaat het proces in elke stap begeleiden, meer overheidsbemoeienis, meer regulering om deze misstanden te voorkomen, resulterend in een beter produkt tegen een betere prijs.


Huilend gingen de kindjes naar bed. Eindelijk..

Again Henry Hazlitt:

'They are promising to fight with their right hand the conditions brought on with their left.'

De volgende vragen worden in deel II beantwoord:

Burg in Thailand
Datum: 23 Oct 2009
Burg werkt enkel en alleen met Linux