Vadertje Staat (Burg in Thailand)



Home

De SP Stimulus Club



20090713 Printable version

Ik was vandeweek te gast bij de SP, afdeling Phuket. Ze hebben hier in Thailand nu ook een dependance gesticht. Een Stimulus Club. In het hart van de rosse buurt in Phuket, Patong. "Daar helpen waar het het hardst nodig is!".

Hoe doen ze hier goed? Ze gaan elke avond de straat op. Geld in de economie injecteren. Dat kost inderdaad geld. Dat hebben onze welzijnswerker's echter niet. Maar ze krijgen een budget uit NL: "voor de kinderen".

Ik sprak met Adje, hij had al een borrel op: "Ik zit al 35 jaar in de SP. Ik doe alles voor mijn medemens. Mijzelf cijfer ik helemaal weg. Neem nu dit project. Elke dag zie ik hier duizenden vrouwen, al met zwarte haren, paraderend op naaldhakken op straat hun ziel en zaligheid verkopend aan Westerse toeristen. Vele vrouwen blijven aan het eind van de avond alleen achter. Voor hen is er die avond geen plaats in de kapitalistische caroussel. Zonder geld keren zij huiswaarts, verdrietig, met een prangende vraag: hoe krijgt haar kind morgen opleiding?

Waar het ons om gaat zijn, inderdaad, de kinderen. Hoe kunnen wij onze kansarme medemens ook een toekomst bieden? Daar gaat het hier om.



Hoe wij dat doen? Wij hebben vanuit NL een budget ter beschikking en dat verdelen we alhier onder de werkers, het proletariaat zoals u wilt. Wij zoeken de meest zwakke werkers op en komen in een persoonlijk gesprek uiteindelijk tot een economische stimulus. Het geld wat wij ze overhandigen gebruiken de dames voor de opleiding van hun kinderen. Ik hou er zelf niets aan over maar het "goed doen", daar gaat het mij om.

Ik pak niet willekeurig elke kansarme. Ik benader het liefst die kansarme vrouw met veel kinderen. Voordat ik mijn economische stimuleerpakket overhandig vraag ik ook altijd: krijgen jouw kinderen een goede opleiding? Als ze dan nee zegt, geef ik haar, in zo'n 10 minuten, economische voorspoed. Ik zal die blije gezichtjes nimmer vergeten wanneer ik de deur achter me sluit. Ik besef dan het goede werk dat ik doe... ok.. het is niet altijd even makkelijk maar als er 1 kind een betere opleiding door krijgt ben ik al tevreden. Ik doe het voor de kinderen!".

Dus de gelukkigen moeten er wel iets voor doen? "Ja zeker, dat behelst het hele gedachtengoed van de SP. Werken voor je centen! Ik zou het geld ook gewoon kunnen overhandigen maar dan krijg je initiatiefloze handophouders die hun leven niet in hun eigen hand nemen. Voor wat hoort wat zeggen wij bij de SP altijd.".

"We zijn ook financieel erg transparant bezig. Aan het eind van de avond, bij het sluiten van de veiling, daalt de prijs als een oude onderbroek. Het is dan wel niet ons geld maar wij voelen het als onze plicht om de belastingbetaler het meeste waar voor zijn geld te geven. Wij wachten daarom meestal op het sluiten van de markt. Immers dan zijn de prijzen het gunstig. Voor hetzelfde geld kan je dan in 10 minuten 2 vrouwen economisch stimuleren voor de prijs van 1. Zorgvuldig het geld van anderen alloceren is 1 van de belangrijkste opdrachten van de SP.".

Bertje doet het ook voor de kinderen maar hij doet het "met een sociaal gezicht". "Elke keer als ik zo'n vuile kinderneuker, zo'n kapitalist naar buiten zie lopen bij zo'n meisje breekt het zweet me uit. Ik ga daarna ook naar binnnen en laat jaar zien wat het diepere gedachtengoed van de SP werkelijk behelst. Sociaal samenkomen noem ik dat. Ik ben geen uitbuiter zoals die anderen, ik probeer dit meisje met een sociaal gezicht verder te brengen. Ik ben niet uit op lichamelijke genoegdoening, het is voor mij een sociaal verhaal. Sociaal zoals sociaal moet zijn. Niet mijn geld? Ja, dat klopt. Maar in deze tijd van economische tegenspoed is er gewoon een 3e partij nodig die het schaarse geld wat eerlijker, fair liever, verdeeld en een wat bredere kijk heeft op het totaalplaatje. Wij, van de SP, stimuleren de economie op plekken daar waar het het meest nodig is.".



Jantje M is pas toe getreden tot de SP Stimulus Club. Hij heeft het naar zijn zin. "Ruim 30 jaar heb ik in Den Haag lopen schreeuwen, de laatste jaren als fractievoorzitter van de SP. Hier ben je terug op straat en zie je wat je sociale CO2-vrije kapitaalinjecties doen. Je ziet meteen de resultaten. Ik was vanmorgen nog bij een meisje dat al 60 dagen geen klant had gehad. Ze had 2 arme stakkers die geen onderwijs konden genieten. Dat raakt me. Ik heb haar toen een economisch stimuleerpakket gegeven. Wat was dat kind blij.

Dat is de SP, op micronivo macrodingen bewerkstelligen, of was het nu andersom? Ach wat geeft het. Zo zeg (Jan M wijst naar een vrolijk jong meisje dat voortparadeerd) zie je die meid? Ik kan je op een briefje geven dat ze kinderen heeft met onvoldoende onderwijs!". En Jan rende weg, op weg naar het meisje en schreeuwde nog: "voor de kinderen doe ik het allemaal!".

Burg in Thailand
Datum: 20090713
Burg werkt enkel en alleen met Linux


Printable version

Home



 
Home

Burg is 58 en leeft sinds 2001 (23 jaar dus) in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfseconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.