Vadertje Staat (Burg in Thailand)Home

Carlo Ponzi20090422 Printable version

Kent u deze man? Nee? Het is Carlo Ponzi.

Hij immigreerde zo'n 100 jaar geleden op 17 jarige leeftijd met zijn ouders naar de USA.

Na 2 fraudezaken moest hij 6 jaar de cel in. Toen hij weer vrijkwam begon hij een andere business. Dat ging zo:

Ponzi liep naar zijn vriend Tony en zei: 'als jij mij nu 20 dollar leent, krijg je over 90 dagen 30 dollar van me terug'. Tony vond het goed. Dat waren nog eens goede investeringen! De eerste 20 dollar waren binnen voor Carlo. De dag erna ging Ponzi naar een andere vriend, Giuseppe en vertelde hem hetzelfde verhaal. Guiseppe vond het ook goed en gaf onze vriend Ponzi 20 dollar.

Ponzi herhaalde dit dagelijks met allerlei vrienden, bekenden en onbekenden. Na precies 90 dagen liep Ponzi naar Tony en gaf hem de beloofde 30 dollar. Tony was in zijn sas en zei: 'hou die 30 maar, geef me over 90 dagen weken maar 45 dollar'.

Ponzi bood Tony dus de 30 dollar aan met het geld dat hij bij anderen had geleend. En de Ponzi-scheme was geboren.

Ponzi maakte er, in 1919, een bedrijf van: Securities Exchange Company in Boston. Hij begon te adverteren: 50% winst in 90 dagen!

De klanten en het geld stroomden binnen.

Ponzi kocht dure auto's en wat huizen. Hij had zijn zakken vol met geld dat hij op moment X aan persoon Y moest terug betalen. Maar zolang er nog nieuwe klanten bijkwamen was er geen vuiltje aan de lucht. En die klanten bleven komen.

Toen ontstond er wat rumoer op straat. Hoe kan die Ponzi ons zulke winsten garanderen? Wat dit allemaal wel OK? Is mijn geld wel veilig en zie ik het ooit terug? Sommige mensen kwamen naar het kantoor van Ponzi en eisden hun geld terug. Ponzi betaalde zonder vragen elke cent cash terug aan deze mensen, serveerde ze koffie en donuts, en de rust was wedergekeerd. Men had weer vertrouwen in het systeem.

Hij opende meer kantoren. 35 op het hoogtepunt. De balies waar mensen hun geld konden achterlaten waren elke dag druk bezet. De balie waar de mensen hun geld konden terugclaimen bleven leeg.

Toen ging de overheid zich er mee bemoeien. Zij vertrouwden het zaakje niet. Een onderzoek begon. In de administratie van Ponzi echter stonden alle in- en uitgaande geldstromen keurig vermeldt. Er was geen wet overtreden en niemand was opgelicht. De ambtenaren stonden voor een raadsel en vroegen Ponzi hoe hij die fantastische winsten realiseerde. Maar zei Ponzi: 'business secret'.

Maar het onderzoek bracht weer rumoer in de straat. Groot rumoer. Gedreven door angst kwamen meer en meer mensen hun geld ophalen, totdat het geld van Ponzi op was. Op 1 aug 1920 schreef Ponzi een persbericht: het bedrijf was failliet. Honderdduizenden konden fluiten naar hun geld.

Hij werd gearresteerd en onder politiebescherming geplaatst. Hij zou anders op straat gelynched worden. Hij ging weer de bak in, voor 5 jaar. Aanklacht: 'verduistering'.

Toch maar goed dat er een Papa is die zulke zaken controleert en deze Ponzi-schemes ging verbieden. Het mocht niet meer.

Er is echter maar 1 persoon die het nog wel mag. Juist, Papa. Papa vond het het wel een slim idee en begon haar eigen Ponzi scheme: de'Social Security Act'. Als je Papa nu X geld geeft krijg je het over Y jaar terug om voor je oude dag te zorgen. Uiteraard krijg je dan niet je eigen geld terug maar het geld van anderen, nieuwkomers in het systeem. De AOW van mijn vader is niet zijn geld, het is ons geld. Het systeem werkt feilloos maar er moeten nieuwe toetreders blijven komen anders klapt het in elkaar. Papa dwingt de mensen dan ook om aan dit systeem mee te doen. Je MOET je geld inleggen. Dat is het grote verschil met het systeem van Ponzi. Mensen brachten daar vrijwillig hun geld naar toe. Papa DWINGT de mensen om hun systeem levend te houden.

Als er altijd genoeg nieuwe toetreders blijven komen en Papa het geld goed (gespreid) investeert is er niets aan de hand. Maar ja.. geld aan Papa geven...

Wat gebeurd er als je een alcoholist geld geeft? Hij gaat het opdrinken. Wat gebeurd er als je Papa geld geeft? Hij gaat het uitgeven. Niet zijn eigen geld, dan is Papa opeens een calculerende burger, maar het geld van anderen. Met een tijdshorizon van 4 jaar gaan de politici mooie kreten uitslaan om macht te verkrijgen: 'voor de armen', 'voor de kinderen' afijn u kent ze wel.

Als je denkt dat je JOUW geld, dat je nu maandelijks in het systeem MOET stoppen, straks terugkrijgt.. think again.

Is het Ponzi systeem goed of slecht? Het is maar hoe je het bekijkt. Alles met het woord 'dwang' erin verafschuw ik, alles met het woord 'vrijwillig' vind ik OK!

Burg in Thailand
Datum: 20090422
Burg werkt enkel en alleen met Linux


Printable version

Home 
Home

Burg is 58 en leeft sinds 2001 (23 jaar dus) in Thailand waar hij zijn geld verdient.

Burg is als bedrijfseconomist afgestudeerd aan de KUB en heeft ook een Master (of Information Management) afgerond.